K.Čapek - Biblické apokryfy

Všem muzikantům a zpěvákům, k svátku svaté Cecilie (a nejen jim)

22. 11. 2007 11:55
Rubrika: Nezařazené

Z výkladu svatého Augustina, biskupa, na žalmy

(Ps 32, sermo 1, 7-8: CCL 38, 253-254)

Pěkně zpívejte Bohu, s jásotem

     „Citerou oslavujte Hospodina, hrejte mu na desetistrunné harfě. Zpívejte mu píseň novou. Odložte to, co je staré, vždyť znáte píseň novou. Nový zákon a nová píseň patří k člověku novému. Nová píseň se nehodí k člověku starému. Naučí se jí jenom lidé noví, milostí obnovení a zbavení všeho starého, patřící již k novému zákonu, jímž je nebeské království. Po něm vzdychá všechna naše láska a zpívá novou píseň. Ať zpívá novou píseň, ne jazykem, ale životem.
     Zpívejte mu píseň novou, pěkně mu zpívejte. Každý se ptá, jak by měl Bohu zpívat. Zpívej mu, ale ne falešně. Nechce, abychom uráželi jeho uši. pívejte pěkně, bratři. Když ti řeknou před někým, kdo se vyzná v hudbě: "Zazpívej, aby se mu to líbilo", nemáš-li hudební vzdělání, bojíš se zpívat, aby nebyl znalec hudby s tebou nespokojen; neboť to, co neodborník na tobě nepozná, znalec ti vytkne. Kdo by však mohl přijít s tím, že pěkně zazpívá Bohu, když on tak dovede posoudit zpěváka, všechno zkoumá a tak dobře slyší? Kdy můžeš podat tak krásný pěvecký výkon, aby byl tak dokonalý posluchač se vším spokojen?!
     Ale on sám ti ukazuje jakoby způsob, jak máš zpívat: nehledej slova, jako bys mohl vyjádřit, co Boha potěší. Dej se do jásotu. Neboť pěkně zpívat Bohu, to se děje právě jásáním. Co to znamená jásat? Vědět, že nelze vyjádřit slovy, co se zpívá v srdci. Vždyť ti, kdo prozpěvují při žních, na vinici nebo při jiné práci, kterou dělají s velkou horlivostí, začnou projevovat svou radost slovy písní, ale pak jako by překypovali tak velikou radostí, že ji nejsou schopni vyjádřit slovy, a tak přestanou artikulovat a začnou vydávat jásavé zvuky.
     Jásavé zvuky jsou znamením, že vychází ze srdce něco, co nelze říci slovy. A před kým spíše bychom měli takto jásat, než před nevýslovným Bohem? Neboť on je nevýslovný, a ty ho nemůžeš slovy vyjádřit. A jestliže nemůžeš vyjádřit, a přece nesmíš mlčet, co jiného zbývá než jásat? Ať se tedy srdce raduje beze slov, a nesmírná šíře té radosti ať se neomezuje slabikami. Pěkně mu zpívejte, s jásotem.

Zobrazeno 933×

Komentáře

Jiří jirkas Haman

A teď hádej, proč rozdávám v neděli zpěvníky i nezpěvákům... :-)

Jiří jirkas Haman

Tedy "hádejte", abych když tak neurazil... :-) Přece jenom bonton je bonton :-) Omluva :-) Mějte se fanfárově :-)

marcelkazs

To je fofr:-) ježkovo voči, neomlouvej se a tikej, bonton, nebonton,... protože...kdo zpívá, dvakrát se modlí?! a nezáleží na tom, jestli má dobrý tón..(bon ton:-)))

Jiří jirkas Haman

Ok! Jabadabadůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůů
Taková velká holka a já jí můžu tykat. Imagine this!-)

marcelkazs

:-) to je, co?! no, vždyť ty jsi taky už docela velkej kluk:-) a navíc ještě, jak jsem tedy tomu rozuměla, hudebně-liturgicky prospěšnej! měj se vlídně.

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio